Σελίδες

Τι να κάνετε εάν το κατοικίδιό σας ή άλλο ζώο έχει δηλητηριαστεί


Δυστυχώς οι δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων ή ακόμη και κατοικιδίων, απο διάφορους επιτείδιους είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας. 
Οι δηλητηριάσεις είναι συχνά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θανατηφόρες αλλά υπάρχουν τρόποι και ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε το κακό πριν γίνει αλλά ακόμη και εάν το ζωάκι μας έχει δηλητηριαστεί, μπορούμε να το προλάβουμε.
Η κακοποίηση ζώου είναι έγκλημα και τιμωρείται απο τον νόμο. Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει δηλητηριάσει ένα ζώο ή προτίθεται να κάνει, η κακοποιεί με διάφορους άλλους τρόπους ζώα, κάντε καταγγελία στην αστυνομία.


Μην συμβάλλετε στο πρόβλημα, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και για το κατοικίδιό μας αλλά και για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας μας. Καταρχάς για το κατοικίδιό μας πρέπει να βεβαιωθούμε οτι δεν ενοχλεί και δεν είναι επικίνδυνο για τους γείτονες. Το ζωάκι μας πρέπει να είναι υγιές. Πρέπει να έχει δικό του βιβλιάριο και να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. 
Έτσι προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας αλλά και το ίδιο το ζώο.
Εάν βρείτε ένα δηλητηριασμένο ζώο καλέστε κτηνίατρο αμέσως.
Εάν αντιληφθείτε οτι γίνονται μαζικές δηλητηριάσεις στην περιοχή σας διαδώστε το, ενημερώστε το δήμο της περιοχή σας, ζητήστε την εφαρμογή του νόμου και να ληφθούν μέτρα κατά των δηλητηριάσεων.

"Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.

......Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.


......Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ

Τα πιο κοινά συμπτώματα όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί:

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τί δηλητήριο έχει δοθεί στο ζώο και σε ποιά ποσότητα. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε αμέσως κτηνίατρο.
  • Η υπερβολική σιελόρροια,
  • μυϊκός τρόμος,
  • έλλειψη συντονισμού της κίνησης,
  • έμετος,
  • διάρροια,
  • αγωνιώδες βλέμμα,
  • κατάρρευση και σπασμοί,
  • αφόδευση

Το ζώο μπορεί και να μην έχει δηλητηριαστεί αλλά ίσως να έχει μια γαστρεντερίτιδα ή κάποια άλλη ασθένεια.
Μην δίνετε στο ζώο, από τα συνηθισμένα αντιεμετικά εάν δεν είστε σίγουροι οτι έχει δοθεί δηληττήριο, τι δηλητήριο είναι αυτό και σε τι στάδιο βρίσκεται η δηλητηρίαση. 
Το 50% των ζώων με συμπτώματα δηλητηρίασης, πεθαίνουν από την αναρρόφηση στους πνεύμονες.

Ποια δηλητήρια χρησιμοποιούνται συχνά:
  • Εντομοκτόνο,
  • ποντικοφάρμακο,
  • σπασμένα γυαλιά που αναμιγνύονται με κονσέρβες ή φαγητό, συνήθως τα ανακατεύουν με κιμά.
Αυτά τα δηλητήρια προκαλούν αφάνταστη ταλαιπωρία στα φτωχά ζωάκια. Αντίδοτο υπάρχει για τα εντομοκτόνα και τα ποντικοφάρμακα αλλά δυστηχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για το γυαλί.

Συμπτώματα δηλητηρίασης απο εντομοκτόνο:
  • υπερβολική δακρύρροια,
  • υπερβολική σιελόρροια.
  • μυϊκές συσπάσεις,
  • ασθματική αναπνοή,
  • τρέμουλο,
  • σπασμοί,
  • κώμα

Θεραπεία δηλητηρίασης απο εντομοκτόνο:
Πρέπει να προκληθεί εμετός άμεσα πριν αρχίσουν τα βαριά συμπτώματα. Διαλύστε αλάτι ή μαγειρική σόδα σε χλιαρό νερό και δώστε 30-60cc διαλύματος.
Μετά τον εμετό, δώστε ταμπλέτες ενεργού ανθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου. Ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο σκύλο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο).
Εάν το ζώο είναι σε προχωρημένο στάδιο δηλητηρίασης και δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μην προσπαθήσετε να του προκαλέσετε εμετό διότι μπορεί να πάθει αναρρόφηση.

Εάν όλα αυτά δεν είναι στις δυνατότητές σας πηγαίνετε το κατοικίδιο ζώο σας σε έναν κτηνίατρο άμεσα διότι πρέπει να δοθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Συμπτώματα δηλητηρίασης απο ποντικοφάρμακο:
  • λεκέδες στα ούλα, σκούρες μωβ ή μπλέ,
  • αιμοραγία απο τη μύτη, το στόμα, τα γεννητικά όργανα, ακόμη χειρότερα
  • εσωτερική αιμοραγία,
Το ποντικοφάρμακο καταστρέφει την βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγία. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μέρες.

Θεραπεία δηλητηρίασης απο ποντικοφάρμακο:
Το αντίδοτο είναι η βιταμίνη Κ1 με ένεση ενδοφλέβια, η δόση είναι 5-20mg ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του ζώου. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται καθημερινά για μια εβδομάδα.


Δηλητηρίαση με γυαλιά:
Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο σύντομα να γίνει προσπάθεια διάσωσης.

Να είστε έτοιμοι!
Βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνη βιταμίνη Κ1 και σύριγγες. Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μια βαλιτσούλα στο αυτοκίνητο ή στην τσάντα σας ή σε μια σακκούλα.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τί ποσότητες.
Μπορεί να σώσετε τη ζωή του δικού σας κατοικιδίου ή ακόμη και άλλων ζών.

Σημαντικό

Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή σπασμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο. Αυτό δεν ισχύει για το ποντικοφάρμακο. 
Ωστόσο, αν δεν ξέρετε τι δηλητήριο χρησιμοποιήθηκε, το καλύτερο είναι κατά τη μεταφορά σε κτηνίατρο να έχετε το ζώο ήσυχο και άνετο.

Πώς να προστατεύσετε τα ζώα από δηλητηρίαση
Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν νέα θύματα.
Μην αφήνετε τα κουτάβια στο δρόμο, δεν θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι 'αυτά.
Στειρώστε τα κατοικίδια σας για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σάς ζώων. 
Πολλά ζωάκια είναι εγκαταλελειμένα απο σπίτια, και σίγουρα δεν είναι η μητέρα τους που τα αφήνει στους δρόμους...

Προστατέψτε το κατοικίδιο ζώο σας. Πολλά ζώα δηλητηριάζονται στο σπίτι τους ή σε μια βόλτα.

Εάν αντιληφθείτε οτι ένα ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο τότε ειδοποιήστε άμεσα κάποια φιλοζωική οργάνωση. Υπάρχουν πολλές που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες


Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο ζώο σας, δεν θα επιβιώσει στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο ή πατημένο απο κάποιον ασυνήδειτο.



Ο Νιάου και η Καιτούλα.


Ο κύριος Νιάου, βρέθηκε ηλικίας περίπου 1.5 μηνών σε ένα παλιό σπίτι έτοιμο για την κατεδάφιση, ένας εργάτης εκεί τον άκουσε κατά τύχη μέσα στα ερρίπεια, τον μάζεψε και τον πήγε στο pet shop της γειτονιάς μου. Εγώ αγαπώ τα ζώα και ιδιαίτερα τις γάτες, βέβαια μέσα στο σπίτι το δικό μου αφού παντρεύτηκα δεν είχα ποτέ καμμιά. Αλλά έξω απο το σπίτι μου πάντα μάζευα και φρόντιζα τα αδέσποτα όπως μπορούσα.
Νιάου

Μόνο στο πατρικό μου είχαμε μια γατούλα σιάμ μέσα στο σπίτι μόνιμα και σκυλιά έξω απο το σπίτι.
Εκείνη την περίοδο που βρέθηκε ο Νιάου στην οικοδομή, είχα βρεί ένα άλλο μωρό γατάκι στο διπλανό οικόπεδο που το είχε αφήσει η μάνα του επειδή ήταν άρρωστο και προσπαθούσα επι μια εβδομάδα να το σώσω, έκανα τα πάντα αλλά τελικά δεν τα κατάφερα και μπορώ να πώ οτι στενοχωρήθηκα πολύ διότι είχα κιόλας δεθεί και είχα ελπίδες μιας και το μωρό γατάκι είχε αρχίσει να τρώει κανονικά. Απαρηγόρητη το συζήτησα με τον κολλητό μου μιας και αυτός είναι ζωόφιλος σαν εμένα και μου είπε για τον γατούλη που βρήκε ο εργάτης και πήγαμε στο pet shop για να το δώ. 
Να πώ την αλήθεια μου δεν είχα σκοπό να το πάρω στο σπίτι αλλά μόλις τον είδα τον ερωτεύτηκα... Τον πήρα μαζί μου και αυτό ήταν, απο τότε είμαστε αχώριστοι, τον έχω μέσα στο σπίτι μόνο, δεν μου έκανε καρδιά να τον αφήσω απ έξω διότι εδώ στην εξοχή που είμαστε κατα καιρούς τα αδέσποτα εξαφανίζονται και ειδικά όταν είναι ο καιρός να βρούν ταίρι, ή τσακώνονται και πληγώνονται και πεθαίνουν απο μολύνσεις, ή αρρωσταίνουν, ή τα τρώνε τα μεγαλύτερα ζώα, ή τα πατάνε ασυνήδειτοι οδηγοί.

Τέλος πάντων αυτή είναι η ιστορία του Νιουλίνου μου που είναι τυχερούλης αλλά είμαι και εγώ πολύ τυχερή που τον βρήκα!

Την κυρία Καιτούλα την βρήκα στο μεσαίο διάζωμα στην Αγία Παρασκευή ακριβώς απέναντι απο τη στάση του λεωφορείου που είναι μπροστά στην εκκλησία. Ήταν κι αυτή πολύ μωρό και δυστηχώς πολύ άρρωστο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πως ήταν εκεί παρατημένο σχεδόν στη μέση αυτού του κεντρικού δρόμου. 
Ήταν τα ματάκια της και η μύτη, καλυμένα απο αυτή την αρρωστιάρα τσίμπλα και ανέπνεε με δυσκολία, παρόλα αυτά νιαούριζε πάρα πολύ δυνατά! Και είναι πραγματικά τυχερή που την άκουσα. Είχα είδη 2 μήνες τον Νιάου και δεν είχα σκοπό να πάρω άλλη γάτα οπότε δεν είχα σκοπό να την κρατήσω.
Την πήρα στο σπίτι σε μια κούτα, αναζήτησα συμβουλες απο τον κτηνίατρό μου και ξεκίνησα τη θεραπεία της. Όταν θα γινόταν καλά θα την έπαιρνε ο σύζυγός μου στο μαγαζί του που έχει κι αυτός κι άλλες γάτες εκεί αδέσποτες και τις ταίζει.  

Καιτούλα

Έλα μου όμως που δεν μπορούσα να την αφήσω, αφού πέρασε μια βδομάδα και είχε αρχίσει να στέκεται στα πόδια της αποφάσισα να την κρατήσω... Η καιτούλα ηταν πραγματικά τυχερή διότι στο σημείο που βρισκόταν δεν υπήρχε ελπίδα για αυτήν. Ο κτηνίατρος επίσης δεν είχε δώσει ελπίδες αλλά εγώ προσπάθησα με όλο μου το είναι να τη σώσω και τα κατάφερα...

Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο ζώο σας, δεν θα επιβιώσει στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο ή πατημένο απο κάποιον ασυνήδειτο. 

Στειρώστε το κατοικίδιό σας

Μην αγοράζετε στα παιδιά σας κουταβάκια επειδή είναι γλυκούλικα για να παίζουν τα παιδάκια σας, υπάρχουν και παιχνιδάκια που και να σπάσουν λές δεν πειράζει, κάποια στιγμή τα κουταβάκια θα μεγαλώσουν και μπορεί να μην είναι και τόσο γλυκούλικα. 

Τα ζώα θέλουν φροντίδα, δεν είναι ούτε παιχνίδια ούτε μπιμπελό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου